<data:blog.title/>

<data:blog.pageName/>-<data:blog.title/>









26 Kasım 2013 Salı

Muslihiddin Lârî - 26.11.2013

 Muslihuddin Lârî hazretleri Osmanlı âlimlerindendir. İstanbul’da Ebussuûd Efendi'nin derslerine devam etti. Sonra Diyarbakır’a geldi. Hüsrev Paşa Medresesinde  müderrislik yaptı. 1591’de orada vefat etti. Bir eserinde şöyle buyurmaktadır: Besmele okumak, (Bismillahirrahmânirrahîm) demektir. Peygamberimiz "sallallahü aleyhi ve sellem", Besmelenin faziletleri hakkında buyurdu ki:
 (Hoca çocuğa, Besmele okur, çocuk da söyleyince, Allahü teâlâ çocuğun ve anasının ve babasının ve hocasının Cehenneme girmemesi için senet yazdırır).
(Besmele ile başlamayan her mühim iş bereketsiz olur.)
(Yazarken Besmele çekin. Hâcet kolay yerine gelir, Allahü teâlâ da râzı olur.)
(Eve girerken şeytan da sizinle birlikte girmeye çalışır. Fakat girerken Besmele çekilince şeytan, "Bu eve girmeme imkân yok" diyerek döner.)
(Bir vartaya [zor duruma] düşen, "Bismillâhirrahmânirrahîm, lâ havle ve la kuvvete İllâ billahil-aliyyil-azîm" derse, Allahü teâlâ, onu her türlü belâ ve musîbetten korur.)
(Allahü teâlâ, işine Besmele ile başlayanı affeder.)
Abdullah ibn-i Mesud "radıyallahü anh" diyor ki: (Cehennemde azab yapan ondokuz melekten kurtulmak isteyen, Besmele okusun! Besmele, ondokuz harftir). Levh-i mahfuzda, ilk yazılan, Besmeledir. Âdem âleyhisselama ilk gelen, Besmeledir. Mü'minler, Besmele yardımı ile, Sırat'tan geçer. Cennet davetiyesinin imzası Besmeledir.
Besmele nerelerde okunur?
1- Hayvan keserken, av hayvanına ok atarken, ava, talim edilmiş, öğretilmiş köpeği gönderirken, (Bismillah) veya (Allahü ekber) demek vâcibdir. Besmeleyi, Bismillahirrahmânirrahîm diye tam söylemek de olur.
2- Her rekatte, imâmın ve yalnız kılanın Fatihadan önce, Besmele okunması sünnettir. Fatihadan sonra besmele çekmek lâzım değildir. Çekilirse iyi olur.
3- Akşam, sabâh (Bismillahirrahmânirrahîm, bismillahillezî lâ yedurru ma'asmihî şey'ün fil ardı velâ fissemâi ve hüvessemîul’alîm) duasını okuyan kimse, sihir ve zâlimlerin şerrinden ve belâlardan emîn olur.
4- Abdest almaya, yemeye, içmeye ve her faydalı işe başlarken, Besmele çekmek sünnettir. Yürümeye, oturmaya, kalkmaya başlarken okumak mubahdır.

26.11.2013

Hiç yorum yok :

Speak Your Mind

Powered By Blogger · Designed By Seo Blogger Templates